Het coronavirus heeft de economie (en ons leven) grondig door elkaar geschud. Ondernemers doen hun uiterste best om de impact binnen hun organisatie, zowel op de medewerkers als op de cashflow en de workload, op te vangen. Er zijn verschillende slimme manieren om in een crisis als deze het hoofd boven water te houden.

Attentia ondersteunt u hierbij, wij staan voor u klaar in goede en minder goede tijden.

 

De eerste stappen: analyseren en optimaliseren

Cashflow is en blijft een belangrijk deel van succesvol ondernemen. In crisistijden komt het er nog meer dan anders op aan om de kosten zo goed mogelijk te beheren. In eerste instantie is de rol van de ondernemer of HR-verantwoordelijke kijken naar de interne kostenstructuur op vlak van HR en payroll.

Om kosten te drukken is het belangrijk om de loonkosten te optimaliseren. Alternatieve verloningsvormen of tijdskrediet zijn mogelijke slimme oplossingen. Maar loonkost is uiteraard niet het enige dat u kan optimaliseren …
 

Als het niet anders kan: ontslagen

Als de impact van de crisis te groot is, kan het zijn dat u een of meerdere medewerkers moet laten gaan. Ontslag is uiteraard altijd de laatste stap van een lang proces waarbij alle andere opties zijn bekeken. Als het zover komt, is het belangrijk om het zo correct mogelijk aan te pakken: niet alleen op juridisch maar zeker ook op menselijk vlak.

Er zijn verschillende soorten ontslag en aan elke type zijn verschillende regels en verplichtingen gebonden. Onze legal specialisten begeleiden u van A tot Z, zodat deze sowieso al moeilijke situatie achteraf geen juridisch staartje krijgt.
 

Essentiële nazorg voor de collega’s

Het stopzetten van arbeidsovereenkomsten heeft niet alleen impact op de betrokken personen, maar ook op de moraal en motivatie van de collega’s. Nazorg is een belangrijke stap die te vaak vergeten wordt. Communicatie en aandacht voor Well-being, gezondheid en vitaliteit spelen hierbij een belangrijke rol.
 

Wil u graag rechtstreeks met één van onze experten praten over de specifieke uitdagingen van uw onderneming? Contacteer ons dan gerust op legalpartners@attentia.be
 

In deze whitepaper ontdekt u:

  • onze slimme, concrete adviezen voor organisaties tijdens harde tijden.
  • alle informatie en aandachtspunten rond ontslag.
  • hoe onze Attentia-experts op basis van hun jarenlange ervaring in verschillende sectoren beschrijven hoe u zo’n situaties aanpakt.